Środa to taki mały piątek, więc to doskonały moment żeby trochę się rozpieścić 😉 Dziś mam dla Was przepis na Dutch Baby, czyli zapiekany, puszysty naleśnik, który świetnie smakuje na przykład w towarzystwie świeżych owoców i odrobiny jogurtu naturalnego. To pyszna propozycja na leniwe śniadanie dla dwojga, które robi się praktycznie samo. Zobaczcie sami jakie to proste! 😉
Składniki:
Masa
- 3 duże jajka
- 1 łyżka cukru
- 150 ml mleka 3,2%
- 100 g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalne)
- 25 g masła
- sól
Dodatki
- cukier puder
- świeże owoce
Sposób wykonania:
- Nagrzewamy nasz piekarnik do temperatury 200°C i wkładamy do niego naczynie żaroodporne o średnicy ok. 25cm lub patelnię z odpinaną rączką bezpieczną do zapiekania.
- W misce miksujemy jajka z cukrem aż powstanie jasna, lekka i spieniona masa. Dodajemy resztę składników i miksujemy całość tylko do ich połączenia. Masa powinna być gładka i dość rzadka.
- Kiedynaczynie do zapiekania jest już nagrzane wyciągamy je ostrożnie i roztapiamy w nim masło. Kiedy całkowicie się rozpuści natychmiast wlewamy masę do naczynia i wstawiamy je do piekarnika na 15-20 minut lub do momentu, w którym nasze Dutch Baby ładnie wyrośnie i się zarumieni. Gotowe Dutch Baby dekorujemy cukrem pudrem i świeżymi owocami. Świetnie sprawdzą się też dżemy, jogurty czy syrop klonowy ponieważ masa sama w sobie nie jest bardzo słodka. Gotowe!