dutch baby
Desery Przepisy Śniadania

Dutch Baby, czyli zapiekany naleśnik

Środa to taki mały piątek, więc to doskonały moment żeby trochę się rozpieścić 😉 Dziś mam dla Was przepis na Dutch Baby, czyli zapiekany, puszysty naleśnik, który świetnie smakuje na przykład w towarzystwie świeżych owoców i odrobiny jogurtu naturalnego. To pyszna propozycja na leniwe śniadanie dla dwojga, które robi się praktycznie samo. Zobaczcie sami jakie to proste! 😉

Składniki:

Masa

  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalne)
  • 25 g masła
  • sól

Dodatki

  • cukier puder
  • świeże owoce

Sposób wykonania:

  • Nagrzewamy nasz piekarnik do temperatury 200°C i wkładamy do niego naczynie żaroodporne o średnicy ok. 25cm lub patelnię z odpinaną rączką bezpieczną do zapiekania.
  • W misce miksujemy jajka z cukrem aż powstanie jasna, lekka i spieniona masa. Dodajemy resztę składników i miksujemy całość tylko do ich połączenia. Masa powinna być gładka i dość rzadka.
  • Kiedynaczynie do zapiekania jest już nagrzane wyciągamy je ostrożnie i roztapiamy w nim masło. Kiedy całkowicie się rozpuści natychmiast wlewamy masę do naczynia i wstawiamy je do piekarnika na 15-20 minut lub do momentu, w którym nasze Dutch Baby ładnie wyrośnie i się zarumieni. Gotowe Dutch Baby dekorujemy cukrem pudrem i świeżymi owocami. Świetnie sprawdzą się też dżemy, jogurty czy syrop klonowy ponieważ masa sama w sobie nie jest bardzo słodka. Gotowe!
Drukuj przepis

Podziel się z innymi