W końcu piątek! Czas odpocząć 🙂 Dlatego też mam dla Was mega prosty przepis, który wymaga minimum pracy, a efekty są pyszne! Chyba każdy z Was lubi twarożek. Czy to na słodko, czy w wersji wytrawnej. Dziś pokażę Wam, jak zrobić domowy twarożek z dosłownie jednego składnika! W dodatku smaczniejszy niż „kupny” i dokładnie taki jaki chcecie 😉 Zobaczcie sami jakie to proste!
Składniki:
- jogurt naturalny 400g
- sól, pieprz do smaku (ja dodałam 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego),
- dodatki wg. uznania, np. szczypiorek, rzodkiewka, ogórek, zioła itp.
Przygotowanie:
Jogurt mieszamy z solą i pieprzem. Przygotowujemy miseczkę, sitko o drobnych oczkach oraz gazę. Na sitko kładziemy dwie warstwy gazy i całość kładziemy na miseczkę.
Na gazę wylewamy nasz jogurt. Przykrywamy go gazą i odstawiamy w chłodne miejsce (nie do lodówki) na ok. 15 godzin. W tym czasie serwatka odsączy się z jogurtu i powstanie pyszny twarożek.
Nasz twarożek możemy dowolnie modyfikować uzupełniając go o dodatki. Ja do swojego dorzuciłam świeży szczypiorek. Całość wylądowała na toście z rzodkiewką i ogórkiem. Świetnie sprawdzi się tu również wędzony łosoś 🙂