Dziś są Walentynki, święto wszystkich zakochanych 😉 Dlatego mam coś dla wszystkich zabieganych i zapracowanych osób, które nie miały wcześniej czasu, by nawet o nich myśleć. Mam dla Was przepis na pyszne czekoladowe trufle, które robi się szybko i przede wszystkim prosto. Najlepsze prezenty to te zrobione samodzielnie. Podarujcie więc swojej drugiej połówce pudełko własnoręcznie robionych trufli – na pewno to doceni 😉 Zobaczcie sami jak łatwo je zrobić!
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady (u mnie 85%)
- 100 ml śmietanki 36%
- dodatki do dekoracji (kakao, cukier puder, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, kolorowe posypki)
Sposób wykonania:
- Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do szklanej miski. Śmietankę podgrzewamy w rondelku tak by była gorąca, ale nie dopuszczamy do jej zagotowania. Zalewamy nią czekoladę i zostawiamy na 5 minut.
- W tym czasie możemy przygotować nasze dodatki. Ja użyłam orzechów, które drobno posiekałam, kakao i cukru pudru. Zabarwiłam też odrobinę wiórek kokosowych za pomocą czerwonego barwnika (opcjonalnie).
- Po upływie 5 minut mieszamy śmietankę i czekoladę na gładką, jednolitą masę i wstawiamy do lodówki na ok. 10 minut żeby stężała. Po tym czasie wyjmujemy ją z lodówki i za pomocą łyżki porcjujemy nasze trufle. Na 1 truflę potrzeba ok. ½ łyżki stołowej masy.
- Każdą truflę formujemy w dłoniach w kulkę. Następnie obtaczamy ją w wybranym dodatku. Czynność powtarzamy do wykończenia masy. Gotowe!