Desery Przepisy 艢wi臋ta Walentynki

Czekoladowe trufle

Dzi艣 s膮 Walentynki, 艣wi臋to wszystkich zakochanych 馃槈 Dlatego mam co艣 dla wszystkich zabieganych i zapracowanych os贸b, kt贸re nie mia艂y wcze艣niej czasu, by nawet o nich my艣le膰. Mam dla Was przepis na pyszne czekoladowe trufle, kt贸re robi si臋 szybko i przede wszystkim prosto. Najlepsze prezenty to te zrobione samodzielnie. Podarujcie wi臋c swojej drugiej po艂贸wce pude艂ko w艂asnor臋cznie robionych trufli – na pewno to doceni 馃槈 Zobaczcie sami jak 艂atwo je zrobi膰!

Sk艂adniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady (u mnie 85%)
  • 100 ml 艣mietanki 36%
  • dodatki do dekoracji (kakao, cukier puder, orzechy w艂oskie, wi贸rki kokosowe, kolorowe posypki)

Spos贸b wykonania:

  • Czekolad臋 drobno siekamy i przek艂adamy do szklanej miski. 艢mietank臋 podgrzewamy w rondelku tak by by艂a gor膮ca, ale nie dopuszczamy do jej zagotowania. Zalewamy ni膮 czekolad臋 i zostawiamy na 5 minut.
  • W tym czasie mo偶emy przygotowa膰 nasze dodatki. Ja u偶y艂am orzech贸w, kt贸re drobno posieka艂am, kakao i cukru pudru. Zabarwi艂am te偶 odrobin臋 wi贸rek kokosowych za pomoc膮 czerwonego barwnika (opcjonalnie).
  • Po up艂ywie 5 minut mieszamy 艣mietank臋 i czekolad臋 na g艂adk膮, jednolit膮 mas臋 i wstawiamy do lod贸wki na ok. 10 minut 偶eby st臋偶a艂a. Po tym czasie wyjmujemy j膮 z lod贸wki i za pomoc膮 艂y偶ki porcjujemy nasze trufle. Na 1 trufl臋 potrzeba ok. 陆 艂y偶ki sto艂owej masy.
  • Ka偶d膮 trufl臋 formujemy w d艂oniach w kulk臋. Nast臋pnie obtaczamy j膮 w wybranym dodatku. Czynno艣膰 powtarzamy do wyko艅czenia masy. Gotowe!
Drukuj przepis

Podziel si臋 z innymi