Desery Przepisy

Churros

Dziś osłodzimy sobie trochę dzień 🙂 Mam dla Was przepis na Churros – hiszpańskie tłuste ciastka, które recepturą przypominają trochę ptysie, ale są smażone na głębokim tłuszczu. Tradycyjnie w Hiszpanii wita się nimi Nowy Rok, a w przekroju mają kształt gwiazdy. Często podawane są też z gorącą czekoladą. Wam proponuję jednak churros obtoczone w cynamonowym cukrze. Koniecznie musicie spróbować! 😉

Składniki:

  • 115 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 120 g mąki
  • 3 duże jajka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • Olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • W średnim garnku umieszczamy masło, 2 łyżki cukru, sól i wodę, stawiany na średnim ogniu. Czekamy aż masło się rozpuści i wszystko doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i przesiewamy mąkę do garnka z masłem ciągle mieszając masę przez ok. 1 minutę.
  • Masę przekładamy do miski i dodajemy jajka, po jednym na raz, łącząc je z masą mikserem. Po dokładnym połączeniu wszystkich składników przekładamy je do rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie gwiazdy.
  • W małym garnku rozgrzewamy olej, który wlewamy mniej więcej do połowy objętości garnka. Trzymając rękaw cukierniczy nad olejem ostrożnie wyciskamy pasek ciasta i odcinamy go wprost do garnka. Powtarzamy czynność tworząc kilka ciastek. Smażymy je po ok. 1 minucie na stronę. Upieczone churos odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia ich z tłuszczu. Jeszcze ciepłe wkładamy do miseczki z wymieszanym cukrem pudrem i cynamonem i obtaczamy je. Gotowe!
Drukuj przepis