chilli con carne
Obiady Przepisy

Chilli con carne

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam kuchnię meksykańską. Aromatyczne, często pikantne potrawy o intensywnych smakach – to jest to! Dziś dzielę się z Wami przepisem na jedną z takich potraw – chilli con carne. Na pewno ją znacie lub chociażby o niej słyszeliście. Chilli con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej na bazie mięsa mielonego, pomidorów i chilli. Świetnie smakuje z odrobiną kwaśnej śmietany i tortillą czy ryżem. Zobaczcie sami jakie to proste! 😉

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 ml bulionu wołowego (lub wody)
  • 1 puszka lub 400g krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 250 g ugotowanej fasoli czerwonej
  • 100 g ugotowanej kukurydzy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (zmielona)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Sposób wykonania:

  • Cebulę kroimy drobno i podsmażamy chwilę na łyżce oliwy. Gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek, kmin rzymski, chilli oraz słodką paprykę i całość podsmażamy jeszcze chwilę. Dodajemy wołowinę i wszystko smażymy przez kilka minut do usmażenia mięsa rozdzielając je przy tym drewnianą szpatułką lub łyżką na mniejsze kawałki.
  • Mięso przerzucamy do garnka i dodajemy do niego pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion, pokrojoną drobno czerwoną paprykę, cukier, sól oraz odrobinę pieprzu. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut co jakiś czas mieszając.
  • Po upływie 30 minut do garnka dorzucamy fasolę i kukurydzę i całość gotujemy jeszcze kilka minut. Gdy całość nieco zgęstnieje zdejmujemy garnek z ognia. Podajemy z łyżką śmietany i tortillą lub białym ryżem. Gotowe!
Drukuj przepis

Podziel się z innymi