bigos
Boże Narodzenie Obiady Przepisy Święta

Bigos świąteczny

Boże Narodzenie już za moment! To ostatnie chwile na przygotowania, ale na pewno znajdzie się jeszcze odrobina czasu na bigos. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole dlatego dziś mam dla Was przepis właśnie na niego 😉 Bigos nieodłącznie kojarzy się taką okazją. Jego przygotowanie wymaga chwili czasu, ale uwierzcie mi – warto! Spróbujcie sami! 😉

Składniki:

  • 600 g białej kapusty
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 400 g mięsa wieprzowego
  • 100 g boczku wędzonego
  • 200 g kiełbasy jałowcowej
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 40 g suszonych grzybów
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • garść suszonych śliwek
  • garść wędzonych śliwek
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Przerzucamy do dużego garnka. Na tłuszczu z boczku podsmażamy mięso pokrojone w małą kostkę. Dodajemy do boczku. Grzyby wrzucamy do miseczki i zalewamy wodą. Odstawiamy na bok.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy razem i dodajemy do mięsa. Do garnka dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i słodką paprykę. Zalewamy połową szklanki wody i podgrzewamy na małym ogniu.
  • Grzyby wyciągamy z wody, kroimy w drobne paski i dodajemy do mięsa (nie wylewamy wody z grzybów). Białą kapustę kroimy w cieniutkie paski i dorzucamy do garnka razem z kapustą kiszoną. Dolewamy wodę z grzybów.
  • Kiełbasę oraz śliwki kroimy w małe kawałki i dorzucamy do pozostałych składników. Wszystko zalewamy wodą do przykrycia wszystkich składników i gotujemy nasz bigos na małym ogniu przez ok. 4 godziny, aż wszystkie składniki połączą się smakami. Gotowe!
Drukuj przepis

Podziel się z innymi