bezowe całuski
Desery Przepisy Święta Walentynki

Bezowe całuski malinowe

Kontynuując temat Walentynek dziś mam dla Was coś naprawdę słodkiego 😉 Mam dla Was przepis na pyszne i urocze bezowe całuski malinowe. Delikatna beza, słodkie maliny, w sam raz na Walentynki 😉 Ich przygotowanie zajmuje chwilę, a ich wygląd robi wrażenie. Zobaczcie sami jak łatwo je przygotować! 😉

Składniki:

  • 3 białka dużych jaj
  • 150 g drobnego cukru
  • 3 łyżki dżemu malinowego lub garść świeżych/mrożonych malin
  • różowy barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  • Nagrzewamy nasz piekarnik do temperatury 100°C i przygotowujemy blaszki wykładając je papierem do pieczenia. Do miski wlewamy białka i ubijamy je na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dosypujemy nasz cukier. Białka ubijamy do momentu, w którym rozcierając odrobinę masy między palcami nie będziemy już wyczuwać drobinek cukru.
  • Dodajemy nasz dżem malinowy i delikatnie mieszamy go z resztą białek. Nie musi to być dokładne. Jeżeli używamy świeżych lub mrożonych malin to wsypujemy je do garnuszka i dodajemy ok. łyżkę wody. Całość gotujemy aż maliny się rozpadną, a całość lekko zgęstnieje. Następnie nasze maliny przeciskamy przez drobne sitko by pozbyć się ziarenek. Gdy masa się przestudzi dodajemy ją do białek tak jak dżem.
  • Przygotowujemy worek cukierniczy i okrągłą tylkę (możecie też użyć gwiazdy lub innej wg uznania). Za pomocą pędzelka lub patyczka malujemy barwnikiem 4 linie wewnątrz worka cukierniczego wzdłuż jego długości (opcjonalnie). Worek wypełniamy masą bezową do 3/4 pojemności, następnie skręcamy górę worka i wyciskamy pojedyncze bezy na wcześniej przygotowane blaszki. Bezy pieczemy ok. godzinę. Ten czas może się wydłużyć w zależności od piekarnika i tego jak mokre będą nasze bezy od dżemu. Bezy będą gotowe jeśli możemy je zdjąć z papieru i dno bezy nie zostanie na nim. Gotowe!
Drukuj przepis

ZALECAMY RÓWNIEŻ ZAPOZNANIE SIĘ Z: Skorzystaj z Kodu Rabatowego na Booking

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis