Jeszcze żaden sernik nie był tak lekki, tak delikatny i tak prosty! Wystarczy chwilka pracy, mniej niż godzina w piekarniku i ta-daaa! Prawie „fit” serniczek gotowy! Kto się skusi? 😉 Szczególnie polecam osobom, które ograniczają cukier – słodzimy z głową 😉
Składniki:
- 2 jajka
- 1 jogurt gęsty 330g
- 1 banan
- 50 g cukru białego Diamant
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
- Banana rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy żółtka, cukier, jogurt oraz mąkę i delikatnie mieszamy widelcem lub trzepaczką.
- Białka ubijamy na sztywno i powoli dodajemy do masy bananowej. Całość przelewamy do tortownicy o średnicy 18cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 50 minut. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gotowe!
- Gotowy sernik można ozdobić cukrem pudrem Diamant lub zmielonym cukrem białym Diamant.
Uwagi dodatkowe:
W pierwszym etapie przygotowywania masy najlepiej rozmieszać ją tylko do momentu niedokładnego połączenia składników. Im więcej mieszania, tym jogurt bardziej traci na gęstości.
Przepis bierze udział w konkursie
„Cukier z głową”
organizowanym przez Durszlak.pl
Więcej informacji o akcji na www.uczymyjakslodzic.pl