„Nowy rok, nowa ja!” – przyznajcie się, ile z Was ma postanowienie żeby schudnąć albo zacząć się lepiej odżywiać? Chyba jest nas trochę 😀 Ja postanowiłam sobie jeść zdrowiej, ale dalej smacznie 🙂 Stąd przeróbka klasycznej zapiekanki pasterskiej pełnej ziemniaków i mięsa wołowego na lżejszą, mniej tłustą, ale równie smaczną! Proponuję więc zapiekankę pasterską na bazie mielonego mięsa kurczaka z przepyszną, kremową, kalafiorową pierzynką. Spróbujcie sami! 😉
Ilość porcji: 6
Składniki:
Na nadzienie:
- 600 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
- 1 średnia cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 średnie marchewki
- 1/2 szkl. groszku
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- skórka i sok z połowy pomarańczy
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól pieprz
- oliwa do smażenia
Na kalafiorową pierzynkę:
- 2 główki kalafiora średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki startego parmezanu + 1 łyżka do posypania
- sól pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso wykładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Staramy się rozprowadzić mięso w miarę równomiernie i cienko na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym podsmażamy je w ten sposób przez ok. 4 minuty. Po tym czasie przekręcamy mięso na drugą stronę smażąc kolejne 4 minuty, po czym rozbijamy je na mniejsze kawałki. Ściągamy je z patelni.
- Marchewkę, seler i cebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy je na 2 łyżkach oliwy przez ok. 8 minut doprawiając warzywa oregano, odrobiną soli oraz pieprzem. Po tym czasie dorzucamy nasz groszek i czosnek, smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy nasz przecier pomidorowy, mieszamy wszystko dokładnie i smażymy jeszcze 3 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia.
- Do warzyw dodajemy skórkę oraz sok z pomarańczy, posiekaną pietruszkę oraz naszego kurczaka i wszystko razem dokładnie mieszamy. Przesypujemy nadzienie do naczynia żaroodpornego.
- Pora na kalafiorową pierzynkę. Naszego kalafiora kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy razem z obranymi ząbkami czosnku przez 10-12 minut w lekko osolonej, wrzącej wodzie. Gotujemy go do momentu, w którym miażdżąc go widelcem nie rozpada się do końca. Po tym czasie dokładnie odcedzamy kalafior i czosnek, następnie kiedy wszystko jest jeszcze gorące przekładamy do blendera. Dodajemy nasz starty parmezan, doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy wszystko ok. minutę lub do uzyskania kremowej konsystencji.
- Wcześniej przygotowanie nadzienie wyrównujemy w naszym naczyniu, by tworzyło płaską warstwę. Naszą pierzynkę wykładamy na nadzienie wyrównując ją i tworząc kolejną płaską warstwę. Posypujemy ją 1 łyżką startego parmezanu. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230°C i pieczemy ok. 15 minut lub do zrumienienia kalafiorowej pierzynki. Po tym czasie studzimy zapiekankę ok. 20 minut przed pokrojeniem, inaczej rozpadnie się. Gotowe!