Ostatnia z odsłon walentynkowego menu przed Wami. Tym razem - łosoś imbirowo-bazyliowy! Niezwykle pyszna i aromatyczna potrawa, która dodatkowo jest niesamowicie prosta! Romantyczna kolacja gotowa w mniej niż pół godziny? Nie ma problemu! Ten przepis świetnie sprawdzi się jeżeli jesteście zabiegani i nie macie czasu na stanie w kuchni. Obiad robi się praktycznie sam! Zobaczcie jakie to proste ;)
Składniki:
400gfiletu z łososia
3łyżki octu ryżowego
sok z połowy cytryny
1łyżka miodu
1łyżka sosu sojowego
1łyżka świeżo startego imbiru
2łyżeczki srirachy
3ząbki czosnkustarte
2łyżki posiekanej bazylii
Sposób wykonania:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, a na środku umieszczamy naszego łososia. Folii musi wystarczyć na przykrycie ryby.
W małej miseczce mieszamy ze sobą ocet, sok z cytryny, miód, sos sojowy, imbir, srirachę, czosnek i bazylię. Tak powstałą marynatą dokładnie pokrywamy naszego łososia. Owijamy go szczelnie folią.
Łososia pieczemy ok. 15 minut, następnie odwijamy folię z góry i pieczemy kolejne 5 minut. Serwujemy od razu po upieczeniu. Gotowe!