Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Przygotowujemy 2 foremki i smarujemy ich wnętrze masłem. Od kromek chleba odkrawamy brzegi. Kromki smarujemy cienką wartwą masła tylko po jednej stronie, następnie przecinamy je po skosie tworząc dwa trójkąty.
Układamy nasze kromki w naczyniach maślaną stroną do góry. Moje naczynia są kwadratowe, więc jedna z kromek poszła na dno, a 2 kolejne stworzyły coś na podobę kwiatu. Na środku kromek układamy połowę naszych owoców. Owoce przykrywamy kolejną kromką tak by zakryć owoce.
W miseczce łączymy ze sobą jajka, mleko, ekstrakt waniliowy, sól oraz 2 łyżki cukru. Wylewamy naszą masę jajeczną na chleb. Wierzchnią kromkę posypujemy pozostałym cukrem. Foremki przykrywamy luźno folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy kolejne 25 minut. Gotowe tosty francuskie dekorujemy pozostałymi owocami i cukrem pudrem. Gotowe!