Tropikalne lody
Desery Przepisy

Tropikalne lody mango-kokos

Dziś pierwszy Dzień Lata! Pogoda dopisuje, słońce świeci coraz bardziej i dłużej, a żar leje się z nieba. A co jest najlepsze na upały? Właśnie tak – lody! Dlatego przygotowałam dla Was przepis na mega tropikalne lody o smaku mango i kokosa. W sam raz na uczczenie pierwszego, oficjalnego dnia wakacji 🙂 Nasze tropikalne lody robi się dosłownie kilka chwil (nie licząc mrożenia 😉 ), a ich smak od razu przeniesie Was na egzotyczną wyspę. Tropikalne lody mango-kokos polecają się na upalne lato! Spróbujcie 😉

Składniki:

  • 2 dojrzałe mango
  • ½ puszki mleczka kokosowego
  • 1 łyżka skórki z limonki
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki
  • 4 łyżki świeżego soku z pomarańczy

Sposób wykonania:

  • Mleczko wlewamy do garnka, dodajemy skórkę z limonki. Gotujemy na małym ogniu, aż mleczko zredukuje się do połowy objętości. Odstawiamy do przestudzenia.
  • Z mango usuwamy pestkę oraz skórkę, a miąższ wrzucamy do blendera razem z przestudzonym mleczkiem i pozostałymi składnikami. Blendujemy na gładką masę.
  • Masę przelewamy do foremek do lodów i wstawiamy do zamrażarki na przynajmniej 4h, aż kompletnie się zamrożą. Gotowe!
Drukuj przepis

Podziel się z innymi