Bez kategorii Dodatki Przek膮ski Przepisy Przystawki

Szparagi w boczku i cie艣cie francuskim

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Dlatego dzisiaj trafi艂y na m贸j talerz 馃檪 Opr贸cz tego, 偶e s膮 bardzo zdrowe i ma艂okaloryczne, stanowi膮 艣wietny dodatek do wielu potraw. Szparagi uznawane s膮 te偶 za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjak贸w. Tym razem poka偶臋 Wam jak stworzy膰 szybk膮 i 艂atw膮 przek膮sk臋, kt贸ra z powodzeniem mo偶e by膰 tak偶e przystawk膮 do wystawnej kolacji. Zobaczcie sami jakie to proste! 馃槈

Przygotowanie 5 minutes
Gotowanie 20 minutes

Sk艂adniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 p臋czek szparag贸w
  • 1 op. boczku w plastrach (u mnie w臋dzony)
  • 1 jajko
  • s贸l, pieprz

Spos贸b wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220掳C. Przygotowujemy blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia.
  • Pozbywamy si臋 zdrewnia艂ych ko艅c贸wek szparag贸w. Wystarczy, 偶e lekko je wygniemy, a same z艂ami膮 si臋 i oddziel膮 od dobrej cz臋艣ci. Z twardych ko艅c贸wek mo偶na zrobi膰 np. zup臋.
  • Ciasto francuskie kroimy w paski o grubo艣ci ok. 1 cm. Powsta艂ymi paskami owijamy szparagi zostawiaj膮c miejsce na boczek. Nast臋pnie powtarzamy czynno艣膰 z boczkiem.
  • Szparagi uk艂adamy na blasze zachowuj膮c kilkucentymetrowe odst臋py. Smarujemy je rozm膮conym jajkiem, posypujemy sol膮 i pieprzem. Je偶eli u偶ywamy w臋dzonego boczku nie u偶ywajmy soli na tym etapie. Boczek jest ju偶 s艂ony sam w sobie.
  • Szparagi pieczemy ok. 15 minut lub do momentu kiedy ciasto nabierze z艂otego koloru.
    Gotowe!
Drukuj przepis

Podziel si臋 z innymi