Jeżeli tak samo jak ja uwielbiacie szpinak, to koniecznie spróbujcie tego zielonego spaghetti. Robi się je w kilka chwil, więc przepis przyda się nawet najbardziej zapracowanym. Kremowy sos, do tego kurczak i makaron – sycący obiad, jak zwykle szybko i prosto! 😉
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti u mnie pełnoziarnisty
- 200 g szpinaku
- 250 g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- kilka pomidorów suszonych
- 100 g serka typu cream cheese
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- sól pieprz
- olej do smażenia
- 1/4 szklanki wody
Sposób wykonania:
- Makaron gotujemy al dente. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, rozmarynem i tymiankiem. Smażymy na niewielkiej ilości oleju kilka minut. Kiedy kurczak będzie gotowy przekładamy go do miseczki.
- Na patelnię wrzucamy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dorzucamy pokrojony w drobną kosteczkę czosnek. Po 2-3 minutach odsuwamy szpinak na bok patelni. W powstałe miejsce dolewamy odrobinę oleju i wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory i cebulkę. Smażymy do zeszklenia się cebulki i wszystko razem mieszamy.
- Do szpinaku dodajemy serek i wodę, mieszamy do połączenia się składników. Smażymy ok. minutę, wrzucamy kurczaka i ugotowany makaron. Ponownie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. Gotowe!
Uwagi dodatkowe:
Pamiętajcie, aby kurczak w momencie wrzucania na patelnię był w temperaturze pokojowej. Zimny kurczak nie usmaży się równomiernie i część może być przesuszona, a część niedopieczona.