Przepisy Śniadania

Shakshuka paprykowo-pomidorowa z mozzarellą i szynką

Shakshuka to danie kuchni tunezyjskiej i są to po prostu jajka na pomidorach. Bardzo proste i szybkie danie, które syci i zaskakuje smakiem. Idealne na śniadanie z dodatkiem tostów. Poniżej wersja po mojemu 😉

Shakshuka paprykowo-pomidorowa z mozzarellą i szynką

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Shakshuka paprykowo-pomidorowa z mozzarellą i szynką

Składniki

  • pół czerwonej papryki
  • 2 pomidory (zblanszowane)
  • 100g szynki lub kiełbasy
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2-3 jajka
  • kilka suszonych pomidorów
  • 60g mozzarelli
  • 2-3 pieczarki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, bazylia
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania

  1. Blanszujemy pomidory: wkładamy je do miseczki, zalewamy wrzątkiem tak, by pokryć je w całości. Następnie ściągamy z nich skórkę i pozbywamy się szypułek.
  2. Paprykę, pomidory suszone i zblanszowane, pieczarki oraz szynkę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę, czosnek i chwilę smażymy. Dorzucamy resztę warzyw.
  3. Wszystko razem podsmażamy do momentu odparowania większości soków z warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią, mieszając od czasu do czasu tak, by pomidory się nie rozpadły.
  4. Robimy 2-3 wgłębienia (w zależności od tego ile jajek chcemy zjeść; mi wystarczy jedno, ale sugerowana porcja to 2) i wbijamy w nie jajka, doprawiając je odrobiną soli i pieprzu. Całość posypujemy kawałkami mozzarelli i smażymy pod przykryciem do ścięcia się białek. Gotowe 🙂
http://mostekwkuchni.pl/shakshuka-paprykowo-pomidorowa-z-mozzarella-szynka/

 

Podziel się z innymi

Podobne wpisy