sernik kokosowy
Desery Przepisy

Sernik kokosowy na migdałowym spodzie

Sernikowego szaleństwa ciąg dalszy! Jako ogromna fanka wszystkiego co kokosowe oczywiście nie mogłam przegapić okazji na sernik kokosowy 🙂 Pyszna, puszysta i aksamitna kokosowa masa z nutą mascarpone pieczona na migdałowym spodzie to coś, obok czego nikt nie przejdzie obojętnie 😉 Całość skąpana w kokosowych chipsach, które dzięki podprażeniu mają jeszcze bardziej intensywny smak i zapach. Nasz sernik kokosowy jest świetnym deserem dla osób unikających glutenu, ponieważ pomijamy standardowe herbatniki. To co? Próbujemy? 😉

Przygotowanie 20 minuty
Gotowanie 1 godzina 30 minuty
Czas całkowity 6 godziny 30 minuty

Składniki:

Spód

  • 200 g mąki migdałowej
  • 40 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 180 g zimnego masła

Masa serowa

  • 500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President
  • 150 ml śmietanki kokosowej
  • 80 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Krem kokosowy

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki kokosowej
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%
  • 50 g cukru pudru

Dodatki

  • 100 g chipsów kokosowych

Sposób wykonania:

  • Nagrzewamy nasz piekarnik do temperatury 160°C. W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę migdałową, kokosową, proszek do pieczenia, sól oraz cukier. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Za pomocą dwóch widelców wgniatamy masło w sypkie składniki do utworzenia jednolitej masy o konsystencji mokrego piasku. Miskę wkładamy do lodówki na ok. 5 minut.
  • Dno oraz boki tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie rozprowadzamy masę migdałową tak, by pokryła dno oraz boki blaszki do połowy jej wysokości. Tortownicę wkładamy do lodówki na 10 minut, by masa stężała. Po tym czasie wyciągamy blaszkę z lodówki, nakłuwamy spód widelcem i wkładamy tortownicę do piekarnika na 10 minut.
  • Przygotowujemy masę serową. Do miski wrzucamy twaróg sernikowy z mascarpone President, mleczko kokosowe, ekstrakt waniliowy oraz cukier. Całość miksujemy chwilę, następnie dodajemy po jednym jajku miksując do połączenia składników przed dodaniem kolejnego. Gotową masę przelewamy do drugiej miski przez drobne sitko, by pozbyć się grudek.
  • Wystudzoną tortownicę owijamy folią aluminiową i wkładamy do większej blaszki. By zapobiec pękaniu sernika będziemy go piec w kąpieli wodnej, dlatego do większej blaszki wlewamy trochę wody (uważając by nie zalać tortownicy). Masę serową wylewamy na migdałowy spód i pieczemy przez ok. 90 minut lub do momentu, w którym wykałaczka włożona w środek sernika wyjdzie prawie sucha. Następnie studzimy nasz sernik w wyłączonym piekarniku przez ok. 30 minut. Po tym czasie przekładamy sernik do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
  • Na suchej patelni prażymy nasze chipsy kokosowe tak, by uzyskały złoty kolor. Odstawiamy je do wystudzenia. Do miski wlewamy śmietankę kokosową, kremówkę, mascarpone oraz cukier puder. Całość miksujemy do uzyskania puszystego kremu. Wyjmujemy nasz sernik z lodówki, następnie wierzch smarujemy kremem i posypujemy chipsami kokosowymi. Gotowe!
Drukuj przepis
Tajemnice doskonałego sernika

Przepis bierze udział w konkursie „Tajemnice doskonałego sernika”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis