Porady i recenzje

Przyprawy, które wpływają pozytywnie na zdrowie

Przyprawy są bardzo ważnym elementem każdego posiłku. Nie tylko ze względu na fakt, że nadają smak potrawom i sprawiają, że są one smaczne. Większość naturalnych przypraw ma pozytywne właściwości dla naszego zdrowia. Jak konkretne przyprawy wpływają na nasze zdrowie? O tym w dzisiejszym wpisie.

Zioła na apetyt i trawienie

Przygotowując potrawy stosujemy różne, naturalne przyprawy. Wiele z nich ma pozytywne skutki na nasz organizm. Jeśli poszukujemy ziół, które pobudzą nasz apetyt i wspomogą trawienie to powinniśmy wykorzystać takie przyprawy, jak: chrzan, mięte pieprzową, kminek, koper, tymianek, białą gorczycę, majeranek, tymianek, szałwię, cząber, bazylię, kolendrę, anyż, czarnuszkę, szczypiorek, korzeń lubczyku, ziele angielskie czy liść laurowy. Dolegliwości wątrobowe, które dotyczą większość naszego społeczeństwa, mogą być załagodzone przez musztardę, chrzan, rozmaryn, miętę pieprzową, jagody jałowca, kurkumę, bylicę, piołun czy berberys.

Przyprawy na chore serce

Osoby, które borykają się z chorobami serca, są po zawale serca lub chorobach układu krążenia, powinny częściej sięgać po takie przyprawy, jak: bazylia, cebula, anyż, cynamon, estragon, curry, cytryna, gałka i kwiat muszkatołowy, czosnek, koper włoski, goździki, szczypiorek, imbir, majeranek, ogórecznik, pieprz, rozmaryn, szałwia, tymianek i wanilia.

Przyprawy dla żołądkowców i wątrobowców

Mając na uwadze stres, w jakim żyjemy oraz wszelkiego rodzaju skażenia żywności czy środowiska, z jakim borykamy się na co dzień, to większość osób ma problemy żołądkowe lub wątrobowe. Często nie jesteśmy w stanie ich łatwo wyeliminować, a jedynym ratunkiem są zmiany żywieniowe. Czasami wystarczy tylko drobna zmiana lub sposób przyprawiania potraw, abyśmy poczuli się lepiej. Idealnym rozwiązaniem na tego typu dolegliwości będzie sproszkowany i zmieszany w równych proporcjach majeranek z kminkiem. Domowy raphacholin, bo tak popularnie nazywana jest ta mieszanka, posiada właściwości lecznicze i może być powszechnie stosowana w różnych potrawach.

Przyprawy dla cukrzyków

Wiele przypraw ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Osoby chore lub przestrzegające diety szczególnie powinny zwracać uwagę na to, co jedzą oraz z jakich przypraw korzystają. Osoby, które borykają się z problemami cukrzycy powinny korzystać z takich przypraw, jak: bazylia, estragon, bylica pospolita, cytryna, cząber, curry, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, jałowiec, koper, liść laurowy, lubczyk, majeranek, melisa, pietruszka, papryka słodka (w małej ilości), rozmaryn, seler, szałwia, tymianek, wanilia.

Przyprawy moczopędne

Przyprawy określane mianem moczopędnych to takie, które wpływają na odwodnienie naszego organizmu i wydalaniu z siebie szkodliwych substancji, które niepotrzebnie się gromadzą. Wśród takich przypraw warto wymienić: ogórecznik, lubczyk, pietruszkę, cykorię, majeranek, cebulę czy miętę.

Podziel się z innymi

Podobne wpisy