Porady i recenzje

Przechowywanie herbaty – jak robić to prawidłowo?

Wydając pieniądze na swoją ulubiona kawę czy też herbatę chce się, by była ona jak najdłużej tak aromatyczna i smaczna, jak w chwili otwarcia opakowania. Ogromny wpływ mają na to oczywiście nasze nawyki podczas parzenia naparu, jednak nie należy nie doceniać także potencjału, jaki drzemie w prawidłowym jej przechowywaniu. Jak łatwo się zapewne domyślić sporą rolę gra tu szczelność opakowania, ale czy tylko? Czy są jakieś inne czynniki, które mogą zepsuć z czasem aromat i smak herbaty?

W czym najlepiej przechowywać herbatę i dlaczego?

Zacznijmy zatem od najbardziej oczywistego elementu, czyli pojemnika na herbatę, który jak już ustaliliśmy – i zapewne każdy się domyślił zawczasu – powinien być maksymalnie szczelny. Taką specyfikację gwarantują na chwilę obecną przede wszystkim metalowe puszki oraz słoiki z hermetycznym zamknięciem. Dlaczego jest to tak ważne? Herbata pod wpływem tlenu zaczyna fermentować, jeśli więc będzie go zbyt dużo, to susz bardzo szybko zmieni swoje właściwości i stanie się po prostu niedobry. Zamykając go w hermetycznym pojemniku co prawda nie unikniemy przedostania się tlenu do jego wnętrza, ale radykalnie zminimalizujemy to zjawisko.

Gdzie przechowywać herbatę?

Mamy już nasze blaszane pudełko lub szklany słoik i zamkniętą w nim szczelnie herbatę – co dalej? Naturalnie trzeba wybrać odpowiednie miejsce ich ustawienia. Eksperci twierdzą, że najlepsza do tego celu będzie lokalizacja zapewniająca suche i całkowicie zacienione warunki. Powinna ona być także oddalona od ewentualnych źródeł ciepła, gdyż w przeciwnym razie może dojść do zjawiska oksydacji herbaty. Wszystko to by spowolnić proces utleniania. Ciekawostką jest, że niektóre gatunki herbaty zaleca się z tego powodu przechowywanie w lodówce, a nawet zamrażalniku.

Co jeszcze może zaszkodzić naszej herbacie?

Proces utleniania to nie jedyne co może zmienić smak i zapach zakupionej herbaty. Chcąc zapewnić jej jak najlepsze warunki przechowywania należy również pamiętać, by nie była ona wystawiona na kontakt z innymi, silnymi aromatami, gdyż liście herbaty bardzo szybko absorbują je z otoczenia. Co z tego wynika? Drewniane pudełka odpadają. Tak samo pojemniki pachnące gumą czy też plastikowe pudełka, które mają sztuczny aromat i mogą bardzo źle wpłynąć na wrażenia smakowe naparu z tak przechowywanej herbaty. Innym elementem zgubnym dla herbaty jest wilgoć – pozbawia ją ona tego przepięknego aromatu, który chce się czuć za każdym razem, gdy ją parzymy.

Jak poprawić warunki przechowywania herbaty?

Muszą mieć cień i dobrą temperaturę. Pojemnik, w którym znajduje się herbata powinien być zamknięty hermetycznie. Czy coś jeszcze? Oczywiście, że tak! Poza tymi niuansami warto zadbać również między innymi o:
– dużą ilość herbaty w pojemniku (im jest jej więcej tym mniej miejsca na tlen),
– posiadanie odpowiednich woreczków strunowych, jeśli ilość suszu jest niewielka lub też trzeba podzielić ją na mniejsze części,
– dokładnym zamykaniu pojemnika (osoby często pijące herbatę powinny szczególnie zwracać uwagę na ten element oraz na utratę szczelności stosowanych puszek i słoików).

Dziękuję sklepowi ŚwieżoPalona.pl za pomoc w napisaniu tego artykułu

Podziel się z innymi

Podobne wpisy