Obiady Przepisy

Pierś indyka w marynacie miodowo-musztardowej

Dziś proszę państwa, przepis z cyklu „na bogato” 😀 Poniosło mnie odrobinę kulinarnie i oto efekty. Pięknie upieczone ziemniaczki, soczysty indyk w obłędnie smacznej i prostej marynacie. Nie wiem jak Wam, ale mnie ślinka cieknie na samą myśl 😀 Jeżeli nie mieliście pomysłu na następny obiad to już go macie! Spróbujcie koniecznie, nie pożałujecie! 😉

Przygotowanie 10 minuty
Gotowanie 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 10 minuty

Składniki:

  • 1 pierś z indyka
  • 300 g młodych ziemniaków
  • 1 łyżki musztardy stołowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • sól pieprz cytrynowy
  • olej

Sposób wykonania:

  • Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Miód i musztardę mieszamy z odrobiną soli i pieprzu. Pierś indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem, pokrywamy marynatą i odstawiamy na 30 minut.
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy w łódeczki. Wrzucamy je do miski, dodajemy ok. łyżkę oleju, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dokładnie mieszamy do momentu pokrycia wszystkich ziemniaków przyprawami.
  • Na blachę wyłożoną folią aluminiową kładziemy indyka zostawiając miejsce na ziemniaki. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, po tym czasie dorzucamy ziemniaki. Mieszamy je od czasu do czasu, wszystko pieczemy jeszcze 30-40 minut lub do momentu kiedy indyk będzie upieczony, ale soczysty (po nakłuciu mięso powinno być białe, ale jeszcze wypuszcza soki). Gotowe!
Drukuj przepis

2 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis