Bez kategorii Obiady Przepisy

Papryka faszerowana z kalafiorem

Mam dla Was kolejny, delikatnie „odchudzony” przepis 馃檪 Ostatnio w mojej kuchni kr贸luje kalafior, nie mog艂o go wi臋c zabrakn膮膰 i tym razem! Dzi艣 skusz臋 Was faszerowan膮 papryk膮, w kt贸rej zamiast standardowego ry偶u znajduje si臋 w艂a艣nie kalafior. Osobi艣cie uwa偶am, 偶e ta wersja jest nawet smaczniejsza. Szybki przepis na pyszny i zdrowy obiad, w sam raz dla zabieganych, ale pr贸buj膮cych je艣膰 zdrowiej tak jak ja 馃槈

Sk艂adniki:

  • 4 papryki
  • 200 g mi臋sa mielonego
  • 1 艣rednia marchewka
  • 2 艂odygi selera naciowego
  • 1 ma艂a cebula
  • 2 ma艂e z膮bki czosnku
  • 200 g kalafiora
  • 1 艂y偶eczka przecieru pomidorowego
  • 1/2 艂y偶eczki oregano
  • 100 g tartego sera
  • s贸l pieprz
  • olej do sma偶enia

Spos贸b wykonania:

  • Umyte papryki przekrajamy na p贸艂 i pozbywamy si臋 gniazd nasiennych. Na rozgrzanej patelni z olejem podsma偶amy pokrojon膮 w ma艂膮 kostk臋 cebulk臋, marchewk臋 oraz seler przez ok 3-4 minuty. Po tym czasie dorzucamy drobno posiekany czosnek, sma偶ymy ok. p贸艂 minuty i dodajemy przecier pomidorowy wszystko razem mieszaj膮c.
  • Do warzyw dorzucamy nasze mi臋so mielone, doprawiamy je sol膮, pieprzem i oregano. Sma偶ymy ok. 5 minut. W tym czasie 艣cieramy kalafior na tarce o 艣rednich oczkach. Dorzucamy go do mi臋sa i sma偶ymy jeszcze 2-3 minuty. Patelni臋 艣ci膮gamy z ognia, by farsz lekko si臋 przestudzi艂.
  • Przestudzony farsz nak艂adamy do naszych papryk. Nast臋pnie wk艂adamy je do naczynia 偶aroodpornego lub ceramicznej formy. Farsz posypujemy tartym serem, po czym wk艂adamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200掳C na ok. 15 minut lub do momentu zrumienienia si臋 sera. Gotowe!
Drukuj przepis

1 Comment

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Oce艅 przepis