Porady i recenzje

Kurkuma – przyprawa nie tylko do kuchni

Kurkuma to indyjska przyprawa, zyskująca coraz większą popularność także w Polsce. W Azji znana jest już od setek lat, podczas których była wykorzystywana nie tylko jako składnik kuchni orientalnej, ale również w medycynie. Zawiera w sobie kurkuminę, czyli naturalny związek polifenolowy, który nadaje jej specyficzny, żółtopomarańczowy kolor i prozdrowotne właściwości. Czym jest kurkuma i jakie korzyści przynosi spożywanie jej?

W dzisiejszych czasach wiele mówi się o różnych zastosowaniach znanych produktów spożywczych. Często bowiem nie tylko wzbogacają one smak i pożywność dań, ale również pomagają uporać się z konkretnymi dolegliwościami zdrowotnymi. Dotyczy to także przypraw, czego dowodem jest chociażby kurkuma. Warto ją poznać, gdyż potrawy z jej dodatkiem to zarówno przyjemność dla podniebienia, jak i korzyści dla naszego organizmu.

 

Kurkuma – informacje ogólne

Kurkumę uzyskuje się dzięki roślinie zwanej ostryżem i należącej do gatunku imbirowatych. Nie dziwi więc fakt, że kurkuma przypomina nieco imbir. Obecnie ostryż uprawiany jest przede wszystkim w Indiach i Chinach, jednak można go znaleźć także w Indonezji czy Tajlandii. Kurkuma wykorzystywana jest w kuchni jako dodatek do dań i w przemyśle spożywczym jako barwnik. Ale nie tylko. Znajduje też zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz w medycynie naturalnej. Ma dość charakterystyczny, pikantny smak i subtelny, korzenny zapach. Można ją nabyć w postaci sproszkowanej lub jako świeże kłącze. Kurkuma znana jest przede wszystkim z tego, że nadaje żółty kolor i ostry smak daniom curry.

Szczególne właściwości kurkumy

Kurkuma wykazuje wiele leczniczych właściwości. Od wieków wykorzystywana była do walki z problemami trawiennymi, bólami miesiączkowymi czy jako środek pozytywnie wpływający na proces gojenia się ran. Co jeszcze oferuje kurkuma? Badania wykazały, że przyprawa ta charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym – dzięki temu, że jest naturalna, nie wywołuje skutków ubocznych i łagodzi ból. W efekcie, może stać się doskonałym wyborem dla osób chorych na przewlekłe zapalenie stawów. Ponadto, kurkuma wykazuje też właściwości antynowotworowe. Działa też rozkurczowo i pobudza trzustkę do wydzielania enzymów – sprawdzi się zatem u osób z problemami trawiennymi. Kurkuma jest również składnikiem leków wspomagających pracę wątroby. Co więcej, zapobiega infekcjom, korzystnie wpływa na wzrok, a także obniża poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Według niektórych badaczy, za sprawą zawartego w niej tumeronu, pozytywnie wpływa na mózg. Naukowcy sugerują też, że w przyszłości kurkuma może posłużyć do produkcji leków służących walce z chorobą Alzheimera czy też udarem mózgu.

Kurkuma w kuchni – z czym najlepiej smakuje?

Do jakich dań najczęściej dodaje się kurkumę? Przede wszystkim do curry oraz innych azjatyckich potraw. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby stosować tę przyprawę również w przypadku zup czy sosów. Sprawdzi się ona także jako dodatek do warzyw, ryżu, owoców morza i makaronu. Można także przygotować koktajl na bazie mleka bądź sok owocowy, w których znajdzie się kurkuma. Ponadto, przyprawa ta często jest wykorzystywana jako zamiennik droższego szafranu.

Jak widać, kurkuma posiada ogromną ilość właściwości prozdrowotnych, w tym także wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Dzięki temu, że przyprawa ta wspomaga pracę wątroby i trzustki, może stać się znakomitym elementem diety odchudzającej. Warto wprowadzić do swojego codziennego menu kurkumę, aby poczuć płynące z tego korzyści dla naszego organizmu.

Źródło: www.kreatywna.pl

Podziel się z innymi

Podobne wpisy