Przepisy Śniadania

Kukurydziane gofry z jajkiem po benedyktyńsku

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Daje nam energię potrzebną do dobrego startu w wir codziennych obowiązków. Warto czasem poświęcić mu dłuższą chwilę i pozwolić sobie na odrobinę rozpusty 😉 Dziś mam dla Was przepis na śniadanie „na bogato”. Kukurydziane, wytrawne gofry, do tego szynka, ser, pomidorki i jajko, całość polana aromatycznym sosem na bazie żółtek i pesto. Tym razem jest przy tym troszeczkę pracy, ale obiecuję, że efekty są tego warte. Raz spróbujecie – wrócicie po więcej 😉

Kukurydziane gofry z jajkiem po benedyktyńsku

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 4

Składniki

  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego masła + 175g
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 6 jajek
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • 1-2 łyżki octu
  • 2 pomidory
  • kilka plastrów szynki
  • 125g mozzarelli
  • szczypior
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowujemy gofry. Łączymy ze sobą maślankę, 1/2 szklanki masła, 2 jajka oraz cukier. W oddzielnej misce łączymy mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę i 1/4 łyżeczki soli. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy do połączenia się składników. Nagrzewamy gofrownicę, natłuszczamy masłem lub olejem i smażymy gofry.
  2. W międzyczasie umyte pomidory kroimy w kostkę i łączymy z posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy w plasterki.
  3. Sos: W małym garnku gotujemy wodę (ok. połowę jego objętości). Do miski odpornej na wysokie temperatury wbijamy 2 żółtka, dodajemy pesto i 1-2 łyżki wody. Miskę stawiamy na garnek i ubijamy nasz sos na pianę. Następnie 175g letniego masła dolewamy cienkim strumieniem do sosu, ciągle ubijając do momentu zgęstnienia.
  4. Pozostałe jajka pojedynczo wbijamy do miseczki, a następnie wrzucamy jedno po drugim do gotującej się wody z octem. Gotujemy przez 3-4 minuty, a następnie wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym do delikatnego odsączenia.
  5. Na każdym gofrze układamy mozzarellę, szynkę oraz pomidory ze szczypiorkiem. Na górę kładziemy jajko i całość polewamy naszym sosem. Gotowe!
http://mostekwkuchni.pl/kukurydziane-gofry-jajkiem-benedyktynsku/

Podziel się z innymi

Podobne wpisy