Obiady Przepisy

Kremowe spaghetti z cukinią

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kremowe sosy. Zwłaszcza w połączeniu z makaronem. Dziś mam dla Was przepis na kremowe spaghetti z cukinią, które jest w sumie taką delikatną wariacją na temat bolognese 😉 Dzięki serkowi nasz sos nabiera delikatnej konsystencji, a odrobina bazylii nadaje mu cudowny smak. Znudził Ci się zwykły makaron? To jest rozwiązanie właśnie dla Ciebie! Wypróbujcie koniecznie ten przepis, nie pożałujecie! 🙂

Kremowe spaghetti z cukinią

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 2

Składniki

  • 200g makaronu spaghetti
  • 250g mięsa mielonego
  • 400g krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 cukinia
  • 100g serka typu cream cheese
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • kilka liści bazylii
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dorzucamy drobno posiekany czosnek i smażymy chwilę, dodajemy mięso. Przyprawiamy wszystko ziołami prowansalskimi, tymiankiem, solą i pieprzem.
  2. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy do patelni. Po kilku minutach dodajemy pomidory i całość dusimy ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy serek i wszystko dokładnie mieszamy, aż nasz sos nabierze jednolitego koloru. Doprawiamy jeśli zajdzie taka potrzeba.
  3. Liście bazylii siekamy, dodajemy do naszego sosu i całość gotujemy jeszcze ok. minutę. Do naszego sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę do podgrzania się makaronu. Gotowe!
- Smacznego
http://mostekwkuchni.pl/kremowe-spaghetti-cukinia/

Podziel się z innymi

Podobne wpisy

  • aż pachnie przez monitor – jestem chyba uzależniony od makaronu, chętnie wypróbuję z cukinia bo ostatnio ją do wszystkiego dodaję.

  • Ja też ostatnio szaleję z cukinią, więc chętnie wypróbuję! 🙂