sernik karmelowy
Desery Przepisy

Karmelowy sernik na zimno

Weekend tuż tuż, a ja nie mogłam się oprzeć kolejnemu sernikowi 😉 Tym razem mam dla Was aksamitny, karmelowy sernik na zimno, który zaspokoi Waszą chęć na słodycze na długi czas. Jako absolutna fanka karmelu szczerze polecam. Puszysta i kremowa rozpusta na ciepłe, letnie wieczory czy popołudniową kawkę – ten sernik karmelowy nada się idealnie! Sprawdźcie jak prosto się go robi! 😉

Składniki:

Spód

  • 200 g herbatników czekoladowych
  • 100 g zimnego masła

Masa serowa

  • 500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President
  • 25 g żelatyny
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

sos karmelowy

  • 100 g cukru brązowego
  • 100 g śmietanki kremówki 30-36%
  • 50 g masła

Sposób wykonania:

  • Herbatniki kruszymy bardzo drobno i wsypujemy do miski. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Za pomocą dwóch widelców wgniatamy masło w herbatniki do utworzenia jednolitej masy o konsystencji mokrego piasku. Miskę wkładamy do lodówki na ok. 5 minut. Dno oraz boki tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie rozprowadzamy masę herbatnikową tak, by pokryła dno oraz boki blaszki do połowy jej wysokości. Tortownicę wkładamy do lodówki na 10 minut, by masa stężała.
  • Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier tak, by równomiernie pokrył jej dno. Całość podgrzewamy na większym ogniu przez kilka minut (nie mieszając) aż cukier się rozpuści. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy masło. Mieszamy do momentu, w którym masło się rozpuści i połączy z karmelem. Ściągamy patelnię z ognia, dodajemy kremówkę dokładnie mieszając aż powstanie jednolita masa. Przelewamy sos karmelowy do słoiczka i czekamy aż przestygnie. Następnie wstawiamy go do lodówki, na ok. 15 min, by stężał.
  • Przygotowujemy masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy na 20 minut. Do miski wrzucamy twaróg sernikowy z mascarpone President, ekstrakt waniliowy oraz cukier. Całość miksujemy do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w oddzielnej miseczce z 1 szklanką gorącej, przegotowanej wody. Po wystudzeniu wlewamy ją do masy serowej i miksujemy. Gotową masę przelewamy na spód z herbatników przez drobne sitko, by pozbyć się grudek i odstawiamy do lodówki na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy sernik z lodówki i polewamy go połową sosu karmelowego (resztę możemy zostawić do dekoracji). Następnie za pomocą patyczka do szaszłyków tworzymy wzorki i wkładamy sernik do lodówki na przynajmniej godzinę. Dekorujemy według uznania. Gotowe!
Drukuj przepis
Tajemnice doskonałego sernika

Przepis bierze udział w konkursie „Tajemnice doskonałego sernika”

Podziel się z innymi