Porady i recenzje

Jak rozpoznać dobrą czekoladę?

Czekolada jest najczęściej spożywanym artykułem cukierniczym na świecie.

Chyba nie ma osoby, która nie delektowałaby się tym łakociem. Ze sklepowych półek znika najszybciej czekolada z orzechami oraz czekolada mleczna. Okazuje się jednak, że jeśli chcemy oprócz walorów smakowych dostarczyć sobie nieco składników odżywczych, to powinniśmy nabywać i zjadać tylko czekoladę gorzką.

Miazga kakaowa

To podstawowy składnik czekolady, przynajmniej powinien nim być. Za jakościową czekoladę uznaje się taką, której minimum 70% składu stanowi właśnie miazga kakaowa. Te, które mają mniej, nie są warte uwagi.

Co ciekawe, czekolada deserowa nie zawiera więcej niż 50% miazgi kakaowej, mleczna jakieś 20%, wyrób czekoladopodobny około 7%, a czekolada biała nie zawiera miazgi kakaowej wcale.

Skład to podstawa

Najważniejszy jest skład czekolady i nie chodzi tu tylko o zawartość miazgi kakaowej, bo to już doskonale wiemy. Im mniej składników zawiera czekolada, tym lepiej. Ta najlepsza oprócz miazgi powinna zawierać tłuszcz kakaowy oraz odrobinę cukru.

Wystrzegajmy się tych, w których składzie znajdziemy na pierwszym miejscu cukier, utwardzacze, aromaty, barwniki i innego rodzaju konserwanty oraz chemię. To produkty, które będą nas tuczyć, a nie działać prozdrowotnie.

Dobra czekolada jest bogata w magnez, cynk, flawonoidy, antyoksydanty i wapń. Działa korzystnie na układ nerwowy – zwiększa produkcję hormonu szczęścia. Udowodniono również, że czekolada wspiera układ trawienny, wzmacnia mięśnie i ma wpływ na stan kości. Ciekawostką jest fakt, że czekolada chroni nie tylko przed nowotworami, ale również na przykład przed schizofrenią.

Czytaj etykiety

Nie patrz na opakowanie pod względem estetycznym. Wiemy, że producenci zachęcają potencjalnych klientów właśnie atrakcyjnym wyglądem opakowania samej czekolady. Liczy się jednak zawartość. Zawsze czytaj skład czekolady – eliminuj te, które zawierają lecytynę sojową, oleje roślinne. Wybieraj zaś te z największą zawartością miazgi kakaowej, masła kakaowego bądź proszku kakaowego. Cukier powinien występować w śladowej ilości, ale nie ma co ukrywać, że rzadko kiedy udaje się go z takiego produktu całkowicie wykluczyć.

Cena też ma znaczenie

Nie ukrywajmy, że za jakość trzeba zapłacić. Wyroby czekoladopodobne możemy kupić już za symboliczną złotówkę. Dobrej gatunkowo czekolady raczej w takiej kwocie nie znajdziemy. Musimy liczyć się z tym, że gorzka czekolada, której skład to przede wszystkim miazga kakaowa trochę kosztuje. Weźmy pod uwagę, jak trudny i długi jest proces jej produkcji. Producenci używają przecież najlepszego sprzętu, na przykład linii produkcji czekolady z poziomym młynem kulowym. Tylko najlepsze urządzenia produkcyjne pozwolą zachować jakość miazgi kakaowej i zawarte w niej składniki odżywcze.

Dobra czekolada nie zawiera chemii, nie ma tzw. tanich zapychaczy. To składniki dobrej jakości – ziarna kakao przemierzają długą drogę, zanim trafią do rodzimej produkcji czekolady.

Artykuł powstał w oparciu o treści zawarte na stronie https://www.vekamaf.com.pl/.

Podziel się z innymi

Podobne wpisy

  • oj czekolada czekoladzie faktycznie nie równa. weźmy mikołaja z marketu na święta i dobrą tabliczkę z Austrii. Najbardziej i tak lubię deserową.

  • Bożenka

    Prawdziwa czekolada to tylko belgijska od poważnego belgijskiego chocolatiera z tradycjami, a nie jakieś polskie podróby typu wedel itp…

  • Pingback: Jak rozpoznać dobrą czekoladę? | FlyB Kulinaria()