grill
Obiady Przepisy

Grillowana łata wołowa po azjatycku z marchewkowo-ogórkową surówką i grillowanymi warzywami

Pogoda ostatnio znowu sprzyja grillowaniu, więc postanowiłam to wykorzystać 😉 Z racji tego, że bardzo lubię orientalne smaki tym razem postawiłam na grill po azjatycku. Dziś mam dla Was przepis na mega soczystą i aromatyczną grillowaną łatę wołową. Jako dodatek oprócz zwykłych, grillowanych warzyw proponuję Wam też marchewkowo-ogórkową surówkę. Dzięki nucie orientalnych przypraw świetnie dopełnia naszą wołowinę. Całość robi się bardzo szybko i stanowi świetną alternatywę dla klasycznego mięsa na grilla. Sprawdźcie koniecznie! 😉

Składniki:

  • 1 kg łaty wołowej (flank steak)
  • wybrane warzywa na grilla (u mnie 3 rodzaje papryki i cukinia)

Marynata

  • 125 ml jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 2 łyżki sosu chilli czosnkowego

Surówka

  • 1 duży ogórek
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka prażonych ziaren sezamu
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1/2 łyżki cukru
  • szczypta soli (do smaku)
  • płatki chilli (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  • W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Następnie wkładamy do niej mięso i dokładnie pokrywamy je marynatą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
  • Przygotowujemy surówkę. Ogórka kroimy w cienkie plastry lub używamy temperówki do warzyw. Obraną i umytą marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa przekładamy do miseczki i łączymy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy do lodówki do momentu podania.
  • Rozpalamy grill. Gdy węgiel się spopieli układamy z niego równą warstwę. Na kratce ustawionej nisko nad węglem kładziemy nasze mięso. Opiekamy je na jednej stronie przez 1-2 minuty, następnie przekręcamy. Czynność powtarzamy przez ok. 15 minut lub do osiągnięcia ulubionego stopnia wysmażenia. Po tym czasie odstawiamy mięso na ok. 10 minut by odpoczęło. W międzyczasie grillujemy pozostałe warzywa. Następnie mięso kroimy w plastry i serwujemy z resztą dodatków. Gotowe!
Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis