Obiady Przepisy

Gazpacho według Gordona Ramsay’a

Chyba wszystkim znana jest postać Gordona Ramsay’a. Znany na całym świecie kucharz jest jednym z moich ulubionych 🙂 Mimo jego, często kontrowersyjnego, zachowania z przyjemnością wracam do jego przepisów. Obecnie zalewa nas fala upałów. A co może być lepsze na taką pogodę jak chłodnik? 😉 Dziś mam dla Was przepis na gazpacho, czyli właśnie hiszpański chłodnik na bazie pomidorów. Świeży, orzeźwiający i świetnie ochładzający. Idealny na lekki letni obiad! Wymaga minimum pracy, a efekty jak zwykle pyszne, zwłaszcza w towarzystwie grzanek 😉 Gazpacho poleca się na lato!

Składniki:

  • 1 kg pomidorów śliwkowych
  • 1 ogórek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebulki dymki (ze szczypiorkiem)
  • 75 g czerstwego, białego chleba
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób wykonania:

  • Wszystkie warzywa myjemy. Pozbywamy się szypułek z pomidorów i gniazd nasiennych z papryk. Ogórka i czosnek obieramy. Warzywa oraz chleb kroimy w kostkę i wrzucamy do dużego garnka. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Do garnka dodajemy 2-3 łyżki oliwy oraz ocet ryżowy.
  • Wszystkie składniki mieszamy dłońmi jednocześnie lekko je ugniatając. Pomidory przykrywamy talerzem, który dociążamy czymś ciężkim, by je przygnieść. Garnek odstawiamy do lodówki na minimum godzinę lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie zawartość garnka blendujemy. Jeśli zupa jest za gęsta możemy dodać odrobinę oliwy. Gotowe!
Drukuj przepis

Podziel się z innymi