Basic Przepisy Śniadania

Domowy twarożek na kanapki

W końcu piątek! Czas odpocząć 🙂 Dlatego też mam dla Was mega prosty przepis, który wymaga minimum pracy, a efekty są pyszne! Chyba każdy z Was lubi twarożek. Czy to na słodko, czy w wersji wytrawnej. Dziś pokażę Wam, jak zrobić domowy twarożek z dosłownie jednego składnika! W dodatku smaczniejszy niż „kupny” i dokładnie taki jaki chcecie 😉 Zobaczcie sami jakie to proste!

Składniki:

  • jogurt naturalny 400g
  • sól, pieprz do smaku (ja dodałam 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego),
  • dodatki wg. uznania, np. szczypiorek, rzodkiewka, ogórek, zioła itp.

Przygotowanie:

Jogurt mieszamy z solą i pieprzem. Przygotowujemy miseczkę, sitko o drobnych oczkach oraz gazę. Na sitko kładziemy dwie warstwy gazy i całość kładziemy na miseczkę.

Na gazę wylewamy nasz jogurt. Przykrywamy go gazą i odstawiamy w chłodne miejsce (nie do lodówki) na ok. 15 godzin. W tym czasie serwatka odsączy się z jogurtu i powstanie pyszny twarożek.

Nasz twarożek możemy dowolnie modyfikować uzupełniając go o dodatki. Ja do swojego dorzuciłam świeży szczypiorek. Całość wylądowała na toście z rzodkiewką i ogórkiem. Świetnie sprawdzi się tu również wędzony łosoś 🙂

Podziel się z innymi