Basic Dodatki Przepisy

Domowy sos marinara

Podstawą każdej dobrej pizzy czy spaghetti jest sos. Najbardziej popularnym w kuchni włoskiej jest sos marinara, czyli nic innego jak aromatyczne pomidory, czosnek i zioła. Dziś mam dla Was przepis z serii „basic” na ten właśnie sos. Jest tak prosty i tak smaczny, że nigdy już nie spojrzycie na te napakowane chemią ze sklepowych półek 😉 Zobaczcie sami jak ekspresowo się go robi! 😉

Domowy sos marinara

Składniki

  • 400g zblanszowanych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • kilkanaście liści bazylii
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, oliwa

Sposób przygotowania

  1. Na ok. 2 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojoną w małą kostkę cebulę do momentu jej zeszklenia. Powinno to zająć ok. 2-3 minuty. Po tym czasie dorzucamy drobno posiekany czosnek i bazylię, wszystko razem podsmażamy kolejne 30-40s.
  2. Do patelni dorzucamy zblanszowane i pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Smażymy do momentu, w którym pomidory będą się rozpadać pod naciskiem drewnianej łyżki. Całość doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia.
  3. W tym momencie mamy do wyboru 2 opcje. Pierwsza: Zawartość patelni przelewamy przez sito do miseczki, rozdrabniając drewnianą łyżką wszystkie większe kawałki pomidorów. Druga: wlewamy wszystko do blendera lub rozdrabniacza i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Rozdrobniony sos wlewamy ponownie na patelnię, by odparował do pożądanej przez nas konsystencji. Im sos będzie gęstszy tym lepiej, nie przesadzajmy jednak z redukcją. Tak przygotowany sos możemy trzymać w szczelnie zamkniętym słoiczku przez ok. tydzień lub wykorzystać od razu. Gotowe!
http://mostekwkuchni.pl/domowy-sos-marinara/

Podziel się z innymi

Podobne wpisy