Porady i recenzje

Z czym jeść wiórki kokoswe – 6 pomysłów, które cię zaskoczą!

Smak i zapach kokosa zazwyczaj przywodzi nam na myśl tropikalne wakacje. Pewnie właśnie dlatego aromat kokosa dodaje się do wielu perfum i kosmetyków. Piękny zapach to jednak nie jedyna zaleta kokosu. Jest on przede wszystkim bardzo zdrowy. Regularne spożywanie tego owocu jest jedną z najlepszych rzeczy którą można zrobić dla swojego ciała.

Kokos nie tylko smakuje świetnie, ale ma również niesamowite właściwości. Jest pełen włókien i antyoksydantów. Dodatkowo zawiera kwasy tłuszczowe, które wspomagają utratę wagi, więc jeśli planujesz zgubić kilka kilo, dodawaj chociaż odrobinę kokosu do swoich posiłków. Jeżeli nie masz pomysłu na to, w jakiej formie go spożywać, postaw na wiórki kokosowe.

Poniżej znajdziesz sześć sposobów na wykorzystanie niesłodzonych płatków kokosowych w swojej kuchni.

 

6 pomysłów z czym jeść wiórki kokosowe

 

1. Koktajle z dodatkiem kokosa

Owocowy koktajl posypany płatkami kokosowymi to świetny sposób na zdrową, bezalkoholową wersję twojego ulubionego drinka. Aby go przyrządzić, będziesz potrzebować 60 gram niesłodzonego mleka kokosowego, 1/2 szklanki kawałków świeżego ananasa, 300 ml wody, pokruszony lód i (opcjonalnie) kilka kropel aromatu kokosowego. Dokładnie zblenduj wszystkie składniki i posyp płatkami kokosowymi.

 

2. Kurczak lub ryba w panierce kokosowej

Zamiast panierować kurczaka lub rybę w bułce tartej, spróbuj obtoczyć je w mące kokosowej i kokosowych wiórkach. Dzięki temu na zewnątrz będą chrupiące, a dodatkowo będą miały słodki, egzotyczny smak.

 

3. Pieczone płatki kokosowe

Jeśli chcesz przyrządzić jakąś oryginalną przekąskę, spróbuj upiec płatki kokosowe na wolnym ogniu przy użyciu średniego rozmiaru patelni. Mieszaj je ostrożnie, aż staną się lekko brązowe. Posyp cynamonem i szczyptą soli himalajskiej, kiedy płatki będą jeszcze ciepłe i dokładnie wymieszaj.

 

4. Owsianka z płatkami kokosowymi

Przed wyjściem do pracy zjedz porządne śniadanie, które nasyci cię na dłużej i przeniesie cię w tropiki – przynajmniej w myślach. Dodaj kilka łyżeczek wiórków kokosowych do płatków owsianych przed końcem ich gotowania i wymieszaj.

 

5. Ryż kokosowy

Jeśli przygotowujesz jakieś orientalne danie z ryżem, w trakcie gotowania dodaj do ryżu płatki lub wiórki kokosowe. Nadadzą mu one charakterystycznego smaku. Użycie brązowego ryżu będzie najzdrowszą opcją. Jeśli masz ochotę, możesz dodać także trochę komosy ryżowej, ponieważ smaki te świetnie do siebie pasują.

 

6. Smażone warzywa kokosowe

Podczas gotowania wiórki kokosowe mogę być świetnym zamiennikiem… oleju. Nalej trochę wody lub bulionu warzywnego na patelnię i gotuj na wolnym ogniu. Kiedy woda lub bulion zacznie się gotować, dodaj warzywa (możesz użyć jakichkolwiek – od zielonej fasolki i szparagów aż do brokułów) i duś pod przykryciem, aż zmiękną. Kiedy są już prawie gotowe, dodaj pół szklanki wiórków kokosowych i dokładnie wymieszaj.

Sposobów na dodanie do diety płatków kokosowych jest całe mnóstwo. Jak się okazuję, owoc ten pasuje idealnie nie tylko do deserów, ale także do dań słonych. Koniecznie spróbuj nowych dań z płatkami kokosowymi i daj znać, które z nich jest twoim ulubionym!

Wpis gościnny Estery Owczarz z bloga www.fitandfashion.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *