Desery Przepisy

Cytrynowe herbatniki

W ko艅cu pi膮tek! Pewnie cieszycie si臋 z weekendu tak samo jak ja 馃檪 Wolny czas sprzyja spotkaniom ze znajomymi i rodzin膮 dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne cytrynowe herbatniki. Idealne do pochrupania przy kawie czy herbacie. Ob艂臋dnie cytrynowy zapach zapanuje w Waszych kuchniach kiedy pierwsza partia ciasteczek wyjdzie z piekarnika! Nie wierzycie? Sprawd藕cie sami! 馃槈

 

Cytrynowe herbatniki

Sk艂adniki

  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 100 g oleju s艂onecznikowego
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
  • starta sk贸rka i sok z po艂owy cytryny.
  • 300 g m膮ki m膮ki
  • 2 szkl. cukru pudru

Spos贸b przygotowania

  1. Do du偶ej miski wbijamy jajko. Dodajemy cukier, olej, proszek do pieczenia i mieszamy sk艂adniki ze sob膮 do lekkiego po艂膮czenia.
  2. Do masy dodajemy start膮 sk贸rk臋 i sok z po艂owy cytryny. Wszystko mieszamy i zaczynamy stopniowo dodawa膰 300g m膮ki. Wa偶ne! Ju偶 na tym etapie ciasto mieszamy r臋koma.
  3. Kiedy masa zacznie lepiej 艂膮czy膰 si臋 z m膮k膮 k艂adziemy j膮 na stole i kontynuujemy prac臋 r臋kami, stopniowo dodaj膮c ca艂膮 m膮k臋. Otrzymamy mi臋kkie i elastyczne ciasto.
  4. Teraz przygotowujemy misk臋 z cukrem pudrem i blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Kszta艂tujemy nasze herbatniki cytrynowe, tworz膮c kulki. Aby uzyska膰 kulki tego samego rozmiaru warto uformowa膰 rolk臋 ciasta, a nast臋pnie pokroi膰 j膮 na ma艂e kawa艂ki no偶em.
  5. Kulki ciasta obtaczamy w cukrze pudrze i umieszczamy je na blasze. Herbatniki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez oko艂o 20 minut. Gotowe!
http://mostekwkuchni.pl/cytrynowe-herbatniki/

Podziel si臋 z innymi

Podobne wpisy