Desery Przepisy

Cytrynowe herbatniki

W końcu piątek! Pewnie cieszycie się z weekendu tak samo jak ja 🙂 Wolny czas sprzyja spotkaniom ze znajomymi i rodziną dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne cytrynowe herbatniki. Idealne do pochrupania przy kawie czy herbacie. Obłędnie cytrynowy zapach zapanuje w Waszych kuchniach kiedy pierwsza partia ciasteczek wyjdzie z piekarnika! Nie wierzycie? Sprawdźcie sami! 😉

Składniki:

  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 100 g oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • starta skórka i sok z połowy cytryny.
  • 300 g mąki mąki
  • 2 szkl. cukru pudru

Sposób wykonania:

  • Do dużej miski wbijamy jajko. Dodajemy cukier, olej, proszek do pieczenia i mieszamy składniki ze sobą do lekkiego połączenia.
  • Do masy dodajemy startą skórkę i sok z połowy cytryny. Wszystko mieszamy i zaczynamy stopniowo dodawać 300g mąki. Ważne! Już na tym etapie ciasto mieszamy rękoma.
  • Kiedy masa zacznie lepiej łączyć się z mąką kładziemy ją na stole i kontynuujemy pracę rękami, stopniowo dodając całą mąkę. Otrzymamy miękkie i elastyczne ciasto.
  • Teraz przygotowujemy miskę z cukrem pudrem i blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kształtujemy nasze herbatniki cytrynowe, tworząc kulki. Aby uzyskać kulki tego samego rozmiaru warto uformować rolkę ciasta, a następnie pokroić ją na małe kawałki nożem.
  • Kulki ciasta obtaczamy w cukrze pudrze i umieszczamy je na blasze. Herbatniki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Gotowe!
Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis