Ciasto z czereśniami
Desery Przepisy

Ciasto z czereśniami

Lato sprzyja owocowym wypiekom. Korzystając z tej okazji postanowiłam zaszaleć – padło na ciasto z czereśniami. Naszła mnie ochota na coś słodkiego, ale zarazem prostego i szybkiego. W domu czekały na mnie świeżo zerwane czereśnie i po prostu nie mogłam się im oprzeć. Lekkie ciasto, owoce, odrobina słodyczy w te upalne dni – czego chcieć więcej? Mega proste ciasto z czereśniami robi się w kilka chwil, a smak mówi sam za siebie. Spróbujcie koniecznie 😉

Przygotowanie 10 minuty
Gotowanie 30 minuty
Czas całkowity 40 minuty

Składniki:

  • 350 g czereśni (wypestkowanych)
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 duże jajka
  • 80 g cukru
  • 80 ml mleka
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C. Formę na ciasto o średnicy ok. 23cm smarujemy masłem i odstawiamy na bok.
  • Oczyszczone i wydrylowane czereśnie dzielimy. Kilkanaście czereśni kroimy na pół i rozkładamy na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru wody i soków. Pozostałe owoce kroimy w ćwiartki i również rozkładamy na ręczniku papierowym.
  • Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wrzucamy cukier, ekstrakt waniliowy oraz jajka i ubijamy je mikserem do powstania bladej, jednolitej masy. W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  • Do masy jajecznej powoli dolewamy wystudzone masło oraz mleko i używając trzepaczki lub szpatułki mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy suche składniki i wszystko razem mieszamy. Do naszego ciasta dorzucamy ćwiartki czereśni i mieszamy do momentu ich równomiernego rozprowadzenia w masie.
  • Ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej foremki i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i układamy na nim pozostałe połówki czereśni. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut lub do momentu kiedy wsadzona w ciasto wykałaczka wyjdzie sucha. Jeżeli ciasto zbyt szybko się brązowi możemy przykryć je folią aluminiową. Po upieczeniu ciasto odstawiamy w foremce do wystudzenia na ok 10-15 minut. Gotowe!

Uwagi dodatkowe:

Ułożenie czereśni na ręczniku papierowym zapobiegnie zabarwieniu masy. Wyciągnie też nadmiar wody, który przedłużyłby czas pieczenia.
Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis