Desery Przekąski Przepisy

Ciasteczka francuskie z twarogiem

Ciasteczka francuskie z twarożkiem to chyba jedne z najprostszych ciasteczek jakie można zrobić. Delikatna masa twarogowa idealnie komponuje się z kruchymi listkami ciasta francuskiego. Nie są za słodkie i świetnie nadadzą się jako poczęstunek do kawy lub jako przekąską w ciągu dnia. Jak zawsze szybki i prosty przepis, który może wykonać każdy. Spróbujcie koniecznie! 😉

Przygotowanie 10 minuty
Gotowanie 20 minuty
Czas całkowity 30 minuty

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g twarogu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ok. 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 jajko + 1 jajko do smarowania

Sposób wykonania:

  • Twaróg rozdrabniamy, łączymy z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i 1 jajkiem za pomocą trzepaczki lub miksera. Schłodzone ciasto francuskie dzielimy na 2 kwadraty. Delikatnie rozwałkowujemy i rozsmarowujemy na każdym kwadracie po połowie masy twarogowej zachowując 0,5cm odstęp od krawędzi ciasta.
  • Rolujemy kawałki ciasta. Za pomocą zwykłej, białej nitki tworzymy ciasteczka o grubości ok. 1,5cm. Nitkę podkładamy pod zrolowane ciasto tak, by przecinały się prostopadle. Następnie łapiemy oba końce nitki i przekładamy je tak, jak gdybyśmy chcieli owinąć ciasto. Napinamy nitkę, która przecina ciasto tworząc porcję ciastka.
  • Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy odrobiną brązowego cukru. Wstawiamy do nagrzanego do 200C piekarnika na ok. 20 minut lub do momentu zrumienienia ciasta. Gotowe!

Uwagi dodatkowe:

Dzięki porcjowaniu ciastek nitką zachowają one swój okrągły kształt. Krojenie ich nożem spowoduje spłaszczenie ciastek i wypłynięcie z nich masy twarogowej.
Pamiętajmy, by ciasto francuskie było schłodzone. Ułatwi nam to zarówno rolowanie, jak i porcjowanie ciasta.
Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis