Ciasteczka francuskie z twarożkiem to chyba jedne z najprostszych ciasteczek jakie można zrobić. Delikatna masa twarogowa idealnie komponuje się z kruchymi listkami ciasta francuskiego. Nie są za słodkie i świetnie nadadzą się jako poczęstunek do kawy lub jako przekąską w ciągu dnia. Jak zawsze szybki i prosty przepis, który może wykonać każdy. Spróbujcie koniecznie! 😉
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g twarogu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru pudru
- ok. 2 łyżki brązowego cukru
- 1 jajko + 1 jajko do smarowania
Sposób wykonania:
- Twaróg rozdrabniamy, łączymy z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i 1 jajkiem za pomocą trzepaczki lub miksera. Schłodzone ciasto francuskie dzielimy na 2 kwadraty. Delikatnie rozwałkowujemy i rozsmarowujemy na każdym kwadracie po połowie masy twarogowej zachowując 0,5cm odstęp od krawędzi ciasta.
- Rolujemy kawałki ciasta. Za pomocą zwykłej, białej nitki tworzymy ciasteczka o grubości ok. 1,5cm. Nitkę podkładamy pod zrolowane ciasto tak, by przecinały się prostopadle. Następnie łapiemy oba końce nitki i przekładamy je tak, jak gdybyśmy chcieli owinąć ciasto. Napinamy nitkę, która przecina ciasto tworząc porcję ciastka.
- Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy odrobiną brązowego cukru. Wstawiamy do nagrzanego do 200C piekarnika na ok. 20 minut lub do momentu zrumienienia ciasta. Gotowe!
Uwagi dodatkowe:
Dzięki porcjowaniu ciastek nitką zachowają one swój okrągły kształt. Krojenie ich nożem spowoduje spłaszczenie ciastek i wypłynięcie z nich masy twarogowej.
Pamiętajmy, by ciasto francuskie było schłodzone. Ułatwi nam to zarówno rolowanie, jak i porcjowanie ciasta.
Pamiętajmy, by ciasto francuskie było schłodzone. Ułatwi nam to zarówno rolowanie, jak i porcjowanie ciasta.