Desery Przekąski Przepisy

Ciasteczka francuskie z twarogiem

Ciasteczka francuskie z twarożkiem to chyba jedne z najprostszych ciasteczek jakie można zrobić. Delikatna masa twarogowa idealnie komponuje się z kruchymi listkami ciasta francuskiego. Nie są za słodkie i świetnie nadadzą się jako poczęstunek do kawy lub jako przekąską w ciągu dnia. Jak zawsze szybki i prosty przepis, który może wykonać każdy. Spróbujcie koniecznie! 😉

Ciasteczka francuskie z twarogiem

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250g twarogu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ok. 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 jajko + 1 jajko do smarowania

Sposób przygotowania

  1. Twaróg rozdrabniamy, łączymy z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i 1 jajkiem za pomocą trzepaczki lub miksera. Schłodzone ciasto francuskie dzielimy na 2 kwadraty. Delikatnie rozwałkowujemy i rozsmarowujemy na każdym kwadracie po połowie masy twarogowej zachowując 0,5cm odstęp od krawędzi ciasta.
  2. Rolujemy kawałki ciasta. Za pomocą zwykłej, białej nitki tworzymy ciasteczka o grubości ok. 1,5cm. Nitkę podkładamy pod zrolowane ciasto tak, by przecinały się prostopadle. Następnie łapiemy oba końce nitki i przekładamy je tak, jak gdybyśmy chcieli owinąć ciasto. Napinamy nitkę, która przecina ciasto tworząc porcję ciastka.
  3. Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy odrobiną brązowego cukru. Wstawiamy do nagrzanego do 200C piekarnika na ok. 20 minut lub do momentu zrumienienia ciasta. Gotowe!

Notatki

Dzięki porcjowaniu ciastek nitką zachowają one swój okrągły kształt. Krojenie ich nożem spowoduje spłaszczenie ciastek i wypłynięcie z nich masy twarogowej. Pamiętajmy, by ciasto francuskie było schłodzone. Ułatwi nam to zarówno rolowanie, jak i porcjowanie ciasta.

http://mostekwkuchni.pl/ciasteczka-francuskie-twarogiem/

Podziel się z innymi

Podobne wpisy