Nie lubię nudnych śniadań, dlatego lubię czasem poeksperymentować z tym co mam w lodówce. Jako, że najpierw jemy oczami, lubię żeby moje śniadania były kolorowe i cieszyły też wizualnie. Stąd też dzisiejszy przepis na zapiekane bataty z cebulką i jajkiem. Zdrowo, kolorowe i przede wszystkim smacznie 🙂 Przepis robi się w kilka chwil, a efekty na prawdę świetne! Spróbujcie i Wy! 🙂
Składniki:
- 1 mały batat
- 1 cebula
- 3-4 jajka
- szczypior
- sól pieprz
- oliwa
Sposób wykonania:
- Piekarnik nagrzewamy do 230°C, a płytkie naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy. Bataty obieramy i wraz z cebulą tarkujemy na średnich oczkach.
- Warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy 1 łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy. Wykładamy do naczynia i pieczemy ok. 10 minut.
- Po upływie 10 minut wyciągamy naczynie, w batatach tworzymy wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Pieczemy kolejne 2-3 minuty do momentu ścięcia się białka. Wyjmujemy z piekarnika i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Gotowe! Jako dodatek polecam ricottę z odrobiną skórki cytrynowej 🙂
Uwagi dodatkowe:
Ilość jajek wymaganych do przepisu zależy od tego ile jajek chcemy zjeść. Mi wystarczy jedno, ale sugerowana porcja to 2.