Czy są tu fani zdrowych słodkości? Wierzę, że tak 😉 Specjalnie dla Was odkopałam stary przepis na ekspresowe i zdrowe muffinki! Idealnie sprawdzają się jako śniadanie "on-the-go", czy jako przekąska. Naturalny cukier z banana i miodu, połączony z płatkami owsianymi da nam ogromną dawkę energii na cały dzień. Dodatkowo długo zachowują świeżość i są obłędnie wilgotne, więc nie musicie się obawiać, że się zmarnują. Z resztą są tak dobre, że nie postoją długo bez opieki. Sprawdźcie sami 😉
Składniki:
- 2 średnie dojrzałe banany
- 2 jajka
- 180 g płatków owsianych
- 340 g jogurtu greckiego
- 3 łyżki miodu
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- dodatki opcjonalnie: np. czekolada, kawałki banana, truskawki, migdały, wiórki kokosowe itp
Sposób wykonania:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera. Blendujemy ok. 2 minuty do połączenia składników.
- Formę do muffinek wypełniamy papilotkami. Papilotki napełniamy masą do 2/3 wysokości. Na tym etapie możemy je tak zostawić lub dodać nasze dodatki. Ja dodałam kawałki czekolady deserowej i białej oraz plasterki banana 🙂
- Muffinki pieczemy ok. 15 minut i pozwalamy im ostygnąć w formie przez ok. 10 minut. Gotowe!
1 Comment