Przekąski Przepisy Śniadania

Bananowo-owsiane muffinki z blendera

Czy są tu fani zdrowych słodkości? Wierzę, że tak 😉 Specjalnie dla Was odkopałam stary przepis na ekspresowe i zdrowe muffinki! Idealnie sprawdzają się jako śniadanie „on-the-go”, czy jako przekąska.  Naturalny cukier z banana i miodu, połączony z płatkami owsianymi da nam ogromną dawkę energii na cały dzień. Dodatkowo długo zachowują świeżość i są obłędnie wilgotne, więc nie musicie się obawiać, że się zmarnują. Z resztą są tak dobre, że nie postoją długo bez opieki. Sprawdźcie sami 😉

Bananowo-owsiane muffinki z blendera

Składniki

  • 2 średnie dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 180g płatków owsianych
  • 340g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • dodatki (opcjonalnie): np. czekolada, kawałki banana, truskawki, migdały, wiórki kokosowe itp

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera. Blendujemy ok. 2 minuty do połączenia składników.
  2. Formę do muffinek wypełniamy papilotkami. Papilotki napełniamy masą do 2/3 wysokości. Na tym etapie możemy je tak zostawić lub dodać nasze dodatki. Ja dodałam kawałki czekolady deserowej i białej oraz plasterki banana 🙂
  3. Muffinki pieczemy ok. 15 minut i pozwalamy im ostygnąć w formie przez ok. 10 minut. Gotowe!
http://mostekwkuchni.pl/bananowo-owsiane-muffinki-blendera/

 

Podziel się z innymi

Podobne wpisy