Desery Przepisy

Bananowo-jogurtowy „sernik”

Jeszcze żaden sernik nie był tak lekki, tak delikatny i tak prosty! Wystarczy chwilka pracy, mniej niż godzina w piekarniku i ta-daaa! Prawie „fit” serniczek gotowy! Kto się skusi? 😉 Szczególnie polecam osobom, które ograniczają cukier – słodzimy z głową 😉

Bananowo-jogurtowy “sernik”

Czas całkowity 1 godzina

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 jogurt gęsty 330g
  • 1 banan
  • 50g cukru białego Diamant
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Banana rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy żółtka, cukier, jogurt oraz mąkę i delikatnie mieszamy widelcem lub trzepaczką.
  2. Białka ubijamy na sztywno i powoli dodajemy do masy bananowej. Całość przelewamy do tortownicy o średnicy 18cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 50 minut. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gotowe!
  3. Gotowy sernik można ozdobić cukrem pudrem Diamant lub zmielonym cukrem białym Diamant.

Notatki

W pierwszym etapie przygotowywania masy najlepiej rozmieszać ją tylko do momentu niedokładnego połączenia składników. Im więcej mieszania, tym jogurt bardziej traci na gęstości.

http://mostekwkuchni.pl/bananowo-jogurtowy-sernik/

Przepis bierze udział w konkursie
„Cukier z głową”
organizowanym przez Durszlak.pl

Więcej informacji o akcji na www.uczymyjakslodzic.pl 


Cukier z głową

Podziel się z innymi

Podobne wpisy